Bomen in Goudse Hout vogelvrij?

 

Begin december 2019 besloten B&W van Gouda zichzelf (de Groenalliantie) een vergunning te geven.  (Lees hier de vergunning>>>) De vergunning is verleend voor het kappen van vijf bomen bij de ingang van de Goudse Hout. De toelichting bij dit beluit deed bij belangstellenden rond de Goudse Hout de wenkbrauwen fronsen. Daarom zullen er ook bezwaarschriften tegen dit besluit komen, denken wij. Daarbij is enige haast wel nodig: 7 januari 2020 is de laatst mogelijke datum daarvoor!De bezwaren richten zich met name op:

  1. Dat de plannen voor de herinrichting van de entree van de Goudse Hout pas in januari bekend worden gemaakt bij het publiek. Het kappen van 5 bomen om het zicht op de Goudse Hout vanaf de Goudse Houtsingel te ‘openen’ is omstreden. Borden lang de weg ter plekke zijn voldoende. Met grote borden bij de entree zijn in ieder geval bij de Goudse Hout slechte ervaringen (herinnert u zich nog het bord met de tekening van het Ontmoetingsplein?)
  2. Uit de toelichting blijkt dat de populieren gevaarlijk zouden zijn: ze staan echter ver genoeg af van de paden en de weg. Een samenhangend kap- en herplantingsplan voor alle uitgegroeide populieren langs de Goudse Houtsingel zou meer op zijn plaats zijn. Het in de tijd garanderen van schuil-, nest- en foerageerplekken als bomen heeft voorrang boven incidentele wensen tot ‘zichtlijnenkap’.
  3. De elzen hebben een landschappelijke waarde, maar die laat B&W wijken voor het ‘zicht-argument’ van de GroenAlliantie: daar zou je als inwoner van Gouda niet mee aan moet komen als argument voor de kap van een boom op je eigen terrein.
  4. Er verdwijnen op meerdere plaatsen, en dan bedoelen we niet de gebieden met zieke essen, volwassen eiken- en elzenbomen: nu snappen we waarom. In de toelichting bij de kapvergunning schrijven B&W dat nogal wat bomen in de Goud Hout niet voorkomen in enigerlei gemeentelijke plan of regeling. En dat terwijl buiten de Goudse Hout elke boom van enige betekenis nauwlettende beschermd en gemonitord wordt. Nogal wat bomen, hoeveel weten wij ook niet, in de Goudse hout zijn dus figuurlijk ‘vogelvrij’.

Tot 7 januari 2020 kunnen bewoners van Gouda bezwaar maken tegen deze kapvergunning. Bij ons zijn in ieder geval 2 voorbeelden van bezwaarschriften ter ore gekomen.

1 gedachte over “Bomen in Goudse Hout vogelvrij?”

Plaats een reactie