‘Verdwijnselen’ Vroman kunstwerk wel erg letterlijk genomen

Amper 48 uur heeft het kunstwerk ‘Saying Hi and Goodbye’ ongestoord doorgebracht in de Goudse Hout. De olijke hagedis werd zondagmorgen door een voorbijgangster een eind verderop teruggevonden in het gras. De verankering van de zware steen die op het beeld rustte, was doorgehaald. Iemand heeft de woorden van dichter Leo Vroman wel erg letterlijk genomen. Al was hij gezien het gewicht van de steen mogelijk niet alleen.

Na de melding zaterdagavond bij de politie, is boswachter Willem Buis direct gaan kijken. Hij vond alleen wat witte teennagels van het beest. Vanmorgen ontdekte een wijkbewoonster het dier in de grasrand. Buis vermoedt dat er met het beest gesleept is, aangezien hij het gisteren niet kon vinden. Hij heeft de hagedis meegenomen in afwachting van verdere maatregelen.

Er wordt nu uitgezocht wie de aangifte gaat doen, de Groenalliantie als eigenaar van De Goudse Hout of de kunstenares Henrique van Putten. “De materialen die ik heb gebruikt zijn sterk genoeg en in principe ‘hufterproof’ maar als je iets kapot wil hebben, kan het. Maar waar gaan we maar niet van uit”, zei ze donderdag bij de onthulling.

Het is volgens de boswachter nog te vroeg om te besluiten of het beeld terugkeert op de zelfde plaats. “Alle voorbijgangers die ik sprak vonden het een trieste daad, maar gaven zonder uitzondering aan iets als dit verwacht te hebben”, zegt Willem Buis.

  kunstwerk Henrique van Putten

4 gedachten over “‘Verdwijnselen’ Vroman kunstwerk wel erg letterlijk genomen”

 1. Gisterochtend waren er politieagenten bezig om de enorme rotzooi op de speeltuin op te ruimen, maar toen stond het beeld er nog ongeschonden. Ook gistermiddag kon ik het beeld nog bewonderen. Het moet dus afgelopen nacht zijn geveurd.

  Beantwoorden
 2. De hagedis is zaterdag tussen 20.30 en 21.30 vernield , door de hagedis er tussen uit te slijpen ( met apparatuur!) dus nog voor het donker !!.
  Na melding ca 22.oo is de BOA gelukkig direct er naar toe gegaan.
  Er is hier m.i. geen sprake van overmoedige baldadigheid, maar geplande vernieling , heel triest en zorgelijk .
  We hopen dat de dader(s) gevonden zullen worden .

  Beantwoorden

Plaats een reactie